Sezon "rabarbarowy" uważam, za otwarty, więc przedstawiam jeden z najłatwiejszych na świecie przepisów na ciasto z tym oto "kwaśnym" warzywem. Tak tak! Rabarbar to nie owoc - to liściaste warzywo. Do dzieła!
Składniki:
- kostka miękkiego masła (200g)
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- cukier waniliowy
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 4 jajka
- mały proszek do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru
- cukier puder
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 - 300 ml kwaśnej śmietany
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia,sodą oraz proszkiem
budyniowym. Dodawać do masy naprzemiennie ze śmietaną: odrobina mąki -
łyżka śmietany i tak do wyczerpania składników.
Całość wymieszać drewnianą łyżką. Rabarbar oczyścić i pokroić w centymetrowe kawałki. Dodać do masy, zamieszać i przelać do formy. Ciasto zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka :) Schłodzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego Marzena