Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto z rabarbarem

Sezon "rabarbarowy" uważam, za otwarty, więc przedstawiam jeden z najłatwiejszych na świecie przepisów na ciasto z tym oto "kwaśnym" warzywem. Tak tak! Rabarbar to nie owoc - to liściaste warzywo. Do dzieła!

Składniki:
  • kostka miękkiego masła (200g) 
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • cukier waniliowy 
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 
  • 4 jajka 
  • mały proszek do pieczenia 
  • 3-4 łodygi rabarbaru 
  • cukier puder 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 250 - 300 ml kwaśnej śmietany 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej



Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku stale ucierając. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia,sodą oraz proszkiem budyniowym. Dodawać do masy naprzemiennie ze śmietaną: odrobina mąki - łyżka śmietany i tak do wyczerpania składników.



 
Całość wymieszać drewnianą łyżką. Rabarbar oczyścić i pokroić w centymetrowe kawałki. Dodać do masy, zamieszać i przelać do formy. Ciasto zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka :) Schłodzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz