Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Placki ziemniaczane z natką pietruszki

Placki ziemniaczane to kolejny smak tradycyjnej kuchni. Każdy je zna i lubi, ale jest z nimi jeden mały problem - można je jeść i jeść :) a to niestety nie jest najlepsza wiadomość dla dbających o figurę. Mam na to jednak sposób :) Zamiast smażenia placków na oleju można śmiało upiec je w piekarniku. Wystarczy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ułożyć równomiernie placuszki i zapiekać w piekarniku przez około 25-35 min (20 min z jednej strony a kolejne 15 z drugiej). Gwarantuję, że są równie smaczne i chrupiące. Taka wersja light może zaskoczyć :) Zabieramy się do pracy !


Składniki:
  • 1kg ziemniaków 
  • 2 cebule 
  • 2-3 łyżki mąki 
  • 2 jajka 
  •  pieprz i sól 
  • 2-3 ząbki czosnku (nieobowiązkowe) 
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki





Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i wraz z cebulą zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub mniejszych w zależności od naszych preferencji. Ja po prostu lubię jak są bardziej chrupiące :) Odcisnąć nadmiar wody ściskając ziemniaki lub odsączając je na sitku. Dodać jajka, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Całość delikatnie zamieszać do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor przez około 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Podawać z sosem czosnkowym, ketchupem, śmietaną, jogurtem lub gulaszem. Jakie smaki w danym dniu takie połączenie :)




Smacznego Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz