Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Prawdziwie domowy sos pomidorowy

Tym razem zapraszam Was do zrobienia tradycyjnie domowego sosu pomidorowego, ale z jedną niewielką różnicą. Uwielbiam polską kuchnię, ale za jednym w niej nie przepadam. Nie jestem zwolennikiem zasmażek, dlatego w moim sosie nie znajdziecie ani masła, ani mąki.  Co to oznacza? Sos jest lekki, delikatny i naprawdę gęsty. Dbający o linię mogą przymknąć oko i pozwolić sobie na więcej i jeszcze więcej. Brzmi prosto? I takie jest. Chwila gotowania i mamy idealny sos do wielu dań, choć w moim domu najczęściej jest dodatkiem do klasycznych gołąbków. Prosto, zdrowo, kolorowo. Mniami


Składniki:
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 mały przecier pomidorowy 
  • 1 szklanka bulionu (u mnie niedzielny rosół) 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • bazylia 
  • oregano 
  • sól 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • pieprz czarny 
  • odrobina oliwy do smażenia 
  • natka pietruszki /koperek


Wykonanie:
Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Podsmażyć na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy lekko się zrumienią podlać rosołem i gotować. Pomidory z puszki przełożyć do większego naczynia. Dodać przecier pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, sól i zblendować na gładką masę. (To właśnie nasza "pomidorowa masa" zagęści sos). Dodać do bulionu. Całość gotować przez około 15 min. Gotowy sos zestawić z ognia, doprawić pieprzem do smaku i wrzucić garść natki pietruszki. Pychhha





Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz