Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Śmietankowe łódeczki z jabłkiem

Zaglądam do lodówki a tam z półki "zerkają" na mnie drożdże :-). Nie zastanawiając się zbyt długo włączyłam komputer, "odpaliłam wujka Google" i na jednej z moich ulubionych stron http://smakujegotuje.pl/ znalazłam inspirację - Śmietankowe łódeczki z jabłkiem. Przepis oczywiście  lekko zmodyfikowałam ;-) i tak w poniedziałkowe popołudnie powstały mini ciasteczka drożdżowe. Ciasto z tego przepisu wyrabia się bardzo łatwo. Jest elastyczne i bardzo puszyste a składniki do jego przygotowania w większości każdy ma w domu pod ręką ;-)


Składniki na około 40 szt:
  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 250 ml mleka 
  • 20 dag świeżych drożdży 
  • 100-150g sera białego śmietankowego lub waniliowego



Nadzienie:
  • 4-5 jabłek 
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 jajko do smarowania

Wykonanie:
Przygotować rozczyn: Do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie w drugim naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Dodać wyrośnięty rozczyn i na stolnicy lub blacie wyrabiać elastyczne ciasto. RADA: Ciasto na pewno będzie lekko kleiste dlatego ostrożnie, w niewielkich ilościach podsypuj je mąką). Gotowe ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką lub wysmarowanej olejem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (maszynką do warzyw i owoców, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Oprószyć cukrem pudrem i cynamonem a w razie konieczności odsączyć sok.


Partiami odrywać ciasto i rozwałkować je na placek grubości do 0,5 cm. Wycinać kółka wg preferencji: od szklanki lub foremki. Na środek każdego kółka układać jabłka i zlepiać na środku. Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub natartej olejem.
 




Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 140 stopni ok 15-20 min. Gotowe!!!


Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz