Zaglądam do lodówki a tam z półki "zerkają" na mnie drożdże :-). Nie zastanawiając się zbyt długo włączyłam komputer, "odpaliłam wujka Google" i na jednej z moich ulubionych stron http://smakujegotuje.pl/ znalazłam inspirację - Śmietankowe łódeczki z jabłkiem. Przepis oczywiście lekko zmodyfikowałam ;-) i tak w poniedziałkowe popołudnie powstały mini ciasteczka drożdżowe. Ciasto z tego przepisu wyrabia się bardzo łatwo. Jest elastyczne i bardzo puszyste a składniki do jego przygotowania w większości każdy ma w domu pod ręką ;-)
Składniki na około 40 szt:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml mleka
- 20 dag świeżych drożdży
- 100-150g sera białego śmietankowego lub waniliowego
Nadzienie:
- 4-5 jabłek
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Przygotować rozczyn: Do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie w drugim naczyniu wymieszać pozostałe składniki. Dodać wyrośnięty rozczyn i na stolnicy lub blacie wyrabiać elastyczne ciasto. RADA: Ciasto na pewno będzie lekko kleiste dlatego ostrożnie, w niewielkich ilościach podsypuj je mąką). Gotowe ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką lub wysmarowanej olejem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki (maszynką do warzyw i owoców, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego). Oprószyć cukrem pudrem i cynamonem a w razie konieczności odsączyć sok.
Partiami odrywać ciasto i rozwałkować je na placek grubości do 0,5 cm. Wycinać kółka wg preferencji: od szklanki lub foremki. Na środek każdego kółka układać jabłka i zlepiać na środku. Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub natartej olejem.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 140 stopni ok 15-20 min. Gotowe!!!
Polecam Marzena