Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Bigos staropolski po mojemu

Za oknem jesień, w lasach pora na grzyby a w mojej kuchni jesienno-zimowe goszczą smaki. Zapraszam na pyszny i najbardziej polskie z polskich dań. 

Składniki:
  • 2 kg kiszonej kapusty 
  • 3 laski dobrej jakości kiełbasy ( jałowcowej, wiejskiej, zwyczajnej)  
  • 2 wędzone żeberka 
  • 200g boczku wędzonego 
  • 20dag suszonych grzybów 
  • garść suszonych śliwek 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła  
  • przecieru pomidorowego   
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego 
  • kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego 
  • kminek 
  • majeranek  
  • pieprz i sól




Wykonanie:
Przygotowania  zacząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna przelać zimną wodą). Poszatkować i przełożyć do garnka z wędzonymi żeberkami. Zalać niewielką ilością wody a po chwili dodać wino i przyprawy (ziele, liście, jałowiec, majeranek i kminek). Grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły w nocy przez około 20 min.



Gotowe pokroić w paski i wraz z wywarem grzybowym wlać do duszonej kapusty. Cebulę obrać, drobno poszatkować i zeszklić na maśle. Przełożyć do gotującego się bigosu. Kiełbasę pokroić w plasterki , boczek w kosteczkę i podsmażyć lekko na patelni.  Wrzucić do pozostałych składników i dalej gotować na małym ogniu przez około 1 do 1,5h do momentu aż kapusta będzie zupełnie miękka. 


Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki suszone i przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem i solą. Tajemnica Bigosu ? Jest tym smaczniejszy, im więcej razy jest odgrzewany. Mniami ;-)
Polecam Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz