Za oknem jesień, w lasach pora na grzyby a w mojej kuchni jesienno-zimowe goszczą smaki. Zapraszam na pyszny i najbardziej polskie z polskich dań.
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 3 laski dobrej jakości kiełbasy ( jałowcowej, wiejskiej, zwyczajnej)
- 2 wędzone żeberka
- 200g boczku wędzonego
- 20dag suszonych grzybów
- garść suszonych śliwek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- przecieru pomidorowego
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego
- kminek
- majeranek
- pieprz i sól
Wykonanie:
Przygotowania zacząć dzień wcześniej od namoczenia grzybów. Kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna przelać zimną wodą). Poszatkować i przełożyć do garnka z wędzonymi żeberkami. Zalać niewielką ilością wody a po chwili dodać wino i przyprawy (ziele, liście, jałowiec, majeranek i kminek). Grzyby gotować w wodzie, w której się moczyły w nocy przez około 20 min.
Gotowe pokroić w paski i wraz z wywarem grzybowym wlać do duszonej kapusty. Cebulę obrać, drobno poszatkować i zeszklić na maśle. Przełożyć do gotującego się bigosu. Kiełbasę pokroić w plasterki , boczek w kosteczkę i podsmażyć lekko na patelni. Wrzucić do pozostałych składników i dalej gotować na małym ogniu przez około 1 do 1,5h do momentu aż kapusta będzie zupełnie miękka.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki suszone i przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem i solą. Tajemnica Bigosu ? Jest tym smaczniejszy, im więcej razy jest odgrzewany. Mniami ;-)
Polecam Marzena