Składniki:
- opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 filety z kurczaka
- 20dag pieczarek
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 250ml śmietany 12% lub 18%
- pieprz i sól
- przyprawa do kurczaka lub gyrosa
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Wykonanie:
Przygotowania zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Filety umyć, lekko osuszyć, pokroić w niewielkie kosteczki (np 2cm/2cm), skropić oliwą i posypać obficie przyprawami. Całość zamieszać, przykryć naczynie folią aluminiową i odstawić na min 1h do przegryzienia.
Makaron ugotować al'dente wg przepisu z opakowania w dobrze osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.Gdy lekko się zrumieni dodać pokrojoną w plasterki pieczarki. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu przez 10 min.
W międzyczasie, na drugiej patelni smażyć kurczaka do momentu aż puści soki i lekko się zrumieni.- zestawić z ognia. Wszystkie składniki (bez makaronu) połączyć ze sobą , zalać śmietaną i dusić przez kolejne 2-3 min (aż sos się zagotuje). Doprawić pieprzem i solą. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem (będzie lekko ostry w zależności od ilości użytego przez Nas czosnku) polać makaron i posypać parmezanem. Mniami.
Polecam - Marzena