Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Tagliatelle z kurczakiem i pieczarkami w sosie smietanowo-czosnkowym

Składniki:
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 filety z kurczaka 
  • 20dag pieczarek  
  • 4-6 ząbków czosnku 
  • 1 cebula  
  • 250ml śmietany 12% lub 18% 
  • pieprz i sól 
  • przyprawa do kurczaka lub gyrosa 
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki 
  • parmezan





Wykonanie:
Przygotowania zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Filety umyć, lekko osuszyć, pokroić w niewielkie kosteczki (np 2cm/2cm), skropić oliwą i posypać obficie przyprawami. Całość zamieszać, przykryć naczynie folią aluminiową i odstawić na min 1h do przegryzienia. 




Makaron ugotować al'dente wg przepisu z opakowania w dobrze osolonej wodzie. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.Gdy lekko się zrumieni dodać pokrojoną w plasterki pieczarki. Przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu przez 10 min.



W międzyczasie, na drugiej patelni smażyć kurczaka do momentu aż puści soki i lekko się zrumieni.- zestawić z ognia. Wszystkie składniki (bez makaronu) połączyć ze sobą , zalać śmietaną i dusić przez kolejne 2-3 min (aż sos się zagotuje). Doprawić pieprzem i solą. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym sosem (będzie lekko ostry w zależności od ilości użytego przez Nas czosnku) polać makaron i posypać parmezanem. Mniami.

Polecam - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz