Co dziś u Was na deser niedzielny? Ja postanowiłam wykorzystać całą masę białek zamrożonych. Wykorzystałam jabłka, których wszędzie jest teraz pełno i ceny bardzo przystępne. Polecam! Placuszek wilgotny, mięciutki i bardzo aromatyczny... PYCHA
Składniki:
Składniki:
- 1,5 szkl. białek
- 4,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 szt średniej wielkości jabłek
- garść płatków migdałów
- cynamon
Wykonanie:
Do świeżych lub rozmrożonych
białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i ubijać tak
długo aż cukier się rozpuści.
Dodać mleko (temperatura pokojowa), olej i wymieszać za pomocą łyżki.
Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszać. Wylać połowę ciasta do wyłożonej papierem do
pieczenia formy. Składników jest idealnie na formę o wymiarach szer. 25cm i dł. 36cm. Na ciasto ułożyć część pokrojonych w plasterki jabłek,
wyłożyć resztę ciasta i ułożyć pokrojone pozostałe jabłka. Posypać
cynamonem i płatkami migdałów.
Piec w 170 st. C około 45 min. do suchego
patyczka.
Smacznego - Ula