Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ciasto z jabłkami na białkach

Co dziś u Was na deser niedzielny? Ja postanowiłam wykorzystać całą masę białek zamrożonych. Wykorzystałam jabłka, których wszędzie jest teraz pełno i ceny bardzo przystępne. Polecam! Placuszek wilgotny, mięciutki i bardzo aromatyczny... PYCHA

Składniki:
 - 1,5 szkl. białek
-  4,5 szkl. mąki pszennej
-  1,5 szklanki oleju
-  1,5 szklanki cukru
-  2 szklanki mleka
-  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-  6 szt średniej wielkości jabłek
-  garść płatków migdałów
-  cynamon
 
 
Wykonanie:
Do świeżych lub rozmrożonych białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodawać stopniowo cukier i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści. 
Dodać mleko (temperatura pokojowa), olej i wymieszać za pomocą łyżki. Następnie stopniowo dodawać przesianą wcześniej mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszać. Wylać połowę ciasta do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Składników jest idealnie na formę o wymiarach szer. 25cm i dł. 36cm. Na ciasto ułożyć część pokrojonych w plasterki jabłek, wyłożyć resztę ciasta i ułożyć pokrojone pozostałe jabłka. Posypać cynamonem i płatkami migdałów. 
Piec w 170 st. C około 45 min. do suchego patyczka.
 
 
 
Smacznego - Ula 

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz