Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Drożdżowe ciasteczka cynamonowe

Składniki: 
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru 
-125 g masła, roztopionego
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
- szczypta soli

Na nadzienie: 
- 60 g masła, roztopionego
- pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- jajko do posmarowania



Wykonanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. W misce przygotuj przesianą mąkę i wlej do niej rozpuszczone w mleku drożdże. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj do miski z mąką. Masło roztopić, lekko przestudzić i też wlej do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.


Roztopić masło na nadzienie, przestudzić. Dodać cukier i cynamon. 






Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, ponownie krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować cienko cały placek nadzieniem. Zwinąć jak roladę (szerszą stroną prostokąta), pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce  (wyłożonej papierem do pieczenia) zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. 


Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz