Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
-125 g masła, roztopionego
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 60 g masła, roztopionego
- pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. W misce przygotuj przesianą mąkę i wlej do niej rozpuszczone w mleku drożdże. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj do miski z mąką. Masło roztopić, lekko przestudzić i też wlej do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Roztopić masło na nadzienie, przestudzić. Dodać cukier i cynamon.
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
-125 g masła, roztopionego
- 40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 60 g masła, roztopionego
- pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. W misce przygotuj przesianą mąkę i wlej do niej rozpuszczone w mleku drożdże. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, dodaj do miski z mąką. Masło roztopić, lekko przestudzić i też wlej do miski z mąką. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Kiedy ciasto podwoi objętość wyłożyć na
stolnicę, ponownie krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą
rozwałkować na prostokąt, posmarować cienko cały placek nadzieniem. Zwinąć
jak roladę (szerszą stroną prostokąta), pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem
do pieczenia) zachowując odstępy, gdyż jeszcze urosną. Przed samym pieczeniem posmarować
roztrzepanym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego - Ula