Rabarbar teraz jest na topie. Pamiętam, że jako dziecko jadłam na surowo, maczając w cukrze. Mniam - pycha. Dzisiaj proponuję Wam pyszne i proste wykonaniu ciasto z rabarbarem.
Składniki na keksówkę:
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 laski rabarbaru- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
- cukier brązowy do posypania
- 50 g zimnego masła
Wykonanie:
Rabarbar umyć, odciąć końce i pokroić na małe kawałki. Zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jajka ubić z cukrem. Do
jajek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie
wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto.
Do miski z rabarbarem dodać 2 łyżki budyniu waniliowego, wymieszać. Rabarbar ułożyć na cieście.
Na wierzch zetrzeć zimne masło (na tarce o grubych oczkach). Całość
posypać brązowym cukrem (ok. 2 łyżek).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 C ok. 40 minut.
Dodatkowo można posypać cukrem pudrem.
Smacznego - Ula