Miałyśmy trochę przerwy w blogowaniu, ale mam nadzieję że nasi czytelnicy zaglądali do zgromadzonych już przepisów. Oczywiście zachęcamy, żeby dzielić się opiniami na temat potraw. Poniżej pomysł na obiad jedno-garnkowo i bardzo zdrowo.
Składniki na 4 porcje:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 40 dag grzybów leśnych lub po prostu pieczarek
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 750ml bulionu
- 2 woreczki kaszy gryczanej suchej
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz, majeranek (3 łyżeczki) i tymianek (1 lyżeczka)
- do posypania ser zółty
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć ją do zeszklenia przez około 5 minut, następnie dodać czosnek i kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Przerzucić całość z patelni do dużego garnka.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (suszone wcześniej namoczyć). Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić grzyby na 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby również zdjąć z patelni i wrzucić do kurczaka (do garnka). Dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Dodać tymianek i majeranek. Zalać szklanką wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Odkryć naczynie, posypać tartym serem i wstawić jeszcze na 5 minut. Posypać wierzch natką.
Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą.
Smacznego - Ula
Składniki na 4 porcje:
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 40 dag grzybów leśnych lub po prostu pieczarek
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 750ml bulionu
- 2 woreczki kaszy gryczanej suchej
- kilka łyżek oliwy
- sól, pieprz, majeranek (3 łyżeczki) i tymianek (1 lyżeczka)
- do posypania ser zółty
- natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć ją do zeszklenia przez około 5 minut, następnie dodać czosnek i kurczaka i obsmażyć z każdej strony. Przerzucić całość z patelni do dużego garnka.
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (suszone wcześniej namoczyć). Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić grzyby na 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Grzyby również zdjąć z patelni i wrzucić do kurczaka (do garnka). Dodać suchą kaszę gryczaną, wymieszać i w razie potrzeby doprawić solą oraz pieprzem. Dodać tymianek i majeranek. Zalać szklanką wrzącego bulionu, wymieszać i zagotować.
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać resztę gorącego bulionu, przykryć i wstawić do piekarnika na 30 minut. Odkryć naczynie, posypać tartym serem i wstawić jeszcze na 5 minut. Posypać wierzch natką.
Najlepiej smakuje ze świeżą sałatą.
Smacznego - Ula