Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Szybkie ciasteczka francuskie z dżemem

Jeżeli zjedliście już wszystkie słodkości świątecznie i nie macie dość, mamy coś dla Was :), a może spodziewacie się gości i na szybko trzeba coś wymyślić. Te ciasteczka będą idealne. Robi się je banalnie prosto i bardzo szybko. Polecam

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- dżem (może być też marmolada lub nutella)
- żółtko





Wykonanie:

Ciasto francuskie cienko rozwałkować na stolnicy. Pokroić na paski ok 4 cm. Wzdłuż paska umieścić dżem mniej więcej co 4 cm. Ja nakładałam po łyżeczce i na pasku miałam 4 kupki. Wzdłuż dłuższego boku paska zlepić brzegi i docisnąć przy pomocy widelca. Tam gdzie nie był nałożony dżem lekko docisnąć i przeciąć dzieląc na mniejsze ciasteczka. Z góry na każdym ciasteczku naciąć nożem małe otwory.

Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia, każde posmarować żółtkiem i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.  

Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz