Jeżeli zjedliście już wszystkie słodkości świątecznie i nie macie dość, mamy coś dla Was :), a może spodziewacie się gości i na szybko trzeba coś wymyślić. Te ciasteczka będą idealne. Robi się je banalnie prosto i bardzo szybko. Polecam
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- dżem (może być też marmolada lub nutella)
- żółtko
Wykonanie:
Ciasto francuskie cienko rozwałkować na stolnicy. Pokroić na paski ok 4 cm. Wzdłuż paska umieścić dżem mniej więcej co 4 cm. Ja nakładałam po łyżeczce i na pasku miałam 4 kupki. Wzdłuż dłuższego boku paska zlepić brzegi i docisnąć przy pomocy widelca. Tam gdzie nie był nałożony dżem lekko docisnąć i przeciąć dzieląc na mniejsze ciasteczka. Z góry na każdym ciasteczku naciąć nożem małe otwory.
Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia, każde posmarować żółtkiem i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego - Ula
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- dżem (może być też marmolada lub nutella)
- żółtko
Wykonanie:
Ciasto francuskie cienko rozwałkować na stolnicy. Pokroić na paski ok 4 cm. Wzdłuż paska umieścić dżem mniej więcej co 4 cm. Ja nakładałam po łyżeczce i na pasku miałam 4 kupki. Wzdłuż dłuższego boku paska zlepić brzegi i docisnąć przy pomocy widelca. Tam gdzie nie był nałożony dżem lekko docisnąć i przeciąć dzieląc na mniejsze ciasteczka. Z góry na każdym ciasteczku naciąć nożem małe otwory.
Ciasteczka ułożyć na papierze do pieczenia, każde posmarować żółtkiem i piec ok. 15 minut w 200 stopniach.
Smacznego - Ula