Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Jogurtowa babka czekoladowa

Już po śniadaniu wielkanocnym, więc czas na łakocie. Na Nasz stół "ląduje" jogurtowa babka czekoladowa ;-) Ja zrobiłam babkę z połowy porcji, ale przepis podaję na klasyczną formę.  (Oryginalny przepis pochodzi z mojej ulubionej strony http://www.mojewypieki.com ). Smacznego :-)

Składniki:
  • 125g masła 
  • 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków 
  • szklanka gęstego jogurtu naturalnego  
  • 2 jajka 
  • 2 szkl mąki pszennej 
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia 
  • 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • pół szklanki lub 5 dużych łyżek kakao 
  • bułka tarta




Domowa polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 3 łyżki ciemnego kakao 
  • 100g margaryny lub masła 
  • orzechy włoskie do ozdoby

Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać przez sitko i odłożyć. Miękkie masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę.Wbijać kolejno jajka, cały czas ucierając. Przesianą mąkę dodawać naprzemiennie z jogurtem i miksować jedynie do połączenia składników lub delikatnie wymieszać silikonową łyżką.. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej z piekarnika, wysokości. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 45-60 min, do suchego patyczka. Gotową wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz