Już po śniadaniu wielkanocnym, więc czas na łakocie. Na Nasz stół "ląduje" jogurtowa babka czekoladowa ;-) Ja zrobiłam babkę z połowy porcji, ale przepis podaję na klasyczną formę. (Oryginalny przepis pochodzi z mojej ulubionej strony http://www.mojewypieki.com ). Smacznego :-)
Składniki:
- 125g masła
- 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- 1/5 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki lub 5 dużych łyżek kakao
- bułka tarta
Domowa polewa czekoladowa:
- 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 100g margaryny lub masła
- orzechy włoskie do ozdoby
Wykonanie:
Mąkę, kakao, sodę, proszek przesiać przez sitko i odłożyć. Miękkie masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę.Wbijać kolejno jajka, cały czas ucierając. Przesianą mąkę dodawać naprzemiennie z jogurtem i miksować jedynie do połączenia składników lub delikatnie wymieszać silikonową łyżką.. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej z piekarnika, wysokości. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 45-60 min, do suchego patyczka. Gotową wyjąć z piekarnika, przestudzić i wyjąć.