Składniki
- 3 szkl mąki pszennej
- 1 szkl letniej wody
- 50g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki bazylii
- 1-2 łyżki oregano
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
Suche składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok. Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z olejem. Rozcieramy na jednolita masę i dodajemy cukier. Mieszamy o odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodajemy go pozostałych składników. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką a później przez około 5-10 min na blacie stolnicy oprószonej mąką wyrabiamy miękkie, elastyczne i jednolite ciasto.Tak przygotowane ciasto na pizzę odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 min. (Pamiętajmy o przykryciu ciasta np. czystą ściereczką - ciasto znów ma nam podwoić swoją objętość). Ponownie wykładamy ciasto na stolnicę, dzielimy na porcje i formujemy w kule. Wałkujemy do momentu aż uzyskamy odpowiednią dla nas wielkość (z podanych wyżej składników ja osobiście robię dużą pizzę na tzw.całą blachę, ale można zrobić również dwie o średnicy 30 cm). Ciasto jest cienkie i chrupiące.
Rozgrzewamy piekarnik do 220-230 st. C. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i pieczemy z ulubionymi dodatkami około 10-15 min.Gotowe.