Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałatka Cezar

Głównymi składnikami tradycyjnej sałatki Cezar są: sałata rzymska, grzanki i parmezan. Ilu kucharzy, tyle wariacji tej sałatki. Obecnie popularne są z dodatkiem kurczaka, krewetek, łososia lub innym rodzajem sałaty i sera. Ponieważ osobiście nie przepadam za sałatą rzymską przedstawiam przepis, którego głównym składnikiem jest kapusta pekińska. W zależności od dobranych składników podajemy solo lub jako dodatek do mięs czy grilla.
Do dzieła.

Składniki:
  • 1/2 bagietki lub 2-3 kromki chleba na grzanki (ja użyłam chleba razowego) 
  • 1/2 kapusty pekińskiej  
  • 2 pomidory 
  • 3 jajka 
  • 1 czerwona papryka  
  • parmezan

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo kroimy w kostkę, wykładamy na blachę i pieczemy w 190-200 st. C w piekarniku z termoobiegiem około 5-10 min., do momentu aż będą chrupiące. Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski lub salaterki. Ugotowane jajka oraz pomidory kroimy w ósemki (lub drobniej - w zależności jak kto lubi) a paprykę w kostkę i układamy na kapuście. Dodajemy grzanki. Całość polewamy sosem tysiąca wysp i posypujemy parmezanem.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz