Głównymi składnikami tradycyjnej sałatki Cezar są: sałata rzymska, grzanki i parmezan. Ilu kucharzy, tyle wariacji tej sałatki. Obecnie popularne są z dodatkiem kurczaka, krewetek, łososia lub innym rodzajem sałaty i sera. Ponieważ osobiście nie przepadam za sałatą rzymską przedstawiam przepis, którego głównym składnikiem jest kapusta pekińska. W zależności od dobranych składników podajemy solo lub jako dodatek do mięs czy grilla.
Do dzieła.
Do dzieła.
Składniki:
- 1/2 bagietki lub 2-3 kromki chleba na grzanki (ja użyłam chleba razowego)
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 3 jajka
- 1 czerwona papryka
- parmezan
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Pieczywo kroimy w kostkę, wykładamy na blachę i pieczemy w 190-200 st. C w piekarniku z termoobiegiem około 5-10 min., do momentu aż będą chrupiące. Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do miski lub salaterki. Ugotowane jajka oraz pomidory kroimy w ósemki (lub drobniej - w zależności jak kto lubi) a paprykę w kostkę i układamy na kapuście. Dodajemy grzanki. Całość polewamy sosem tysiąca wysp i posypujemy parmezanem.