Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 30 dag brokułów
- 40 dag kurczaka (ja wykorzystuję mięso z rosołu, tzn. z udek, porcji rosołowe. Można też tradycyjnie wykorzystać pierś wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną lub grilowaną)
- 150 g mozzarelli tartej
- sól, pieprz, chilli, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie, lubczyk
Wykonanie:
Brokuły podzielić na drobne różyczki. W garnku zagotować wodę z 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczką cukru i wrzucić na 2 minuty brokuły. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Kurczaka pokroić drobno, doprawić przyprawą do kurczaka, papryką słodką i chilli.
Ciasto rozwinąć, posypać połową mozzarelli zostawiając marginesy po bokach ciasta. Na ser ułożyć brokuły, posypać ziołami i pieprzem. Na brokuły wyłożyć kurczaka i całość ponownie posypać resztą mozzarelli.
Zwinąć roladę, ułożyć ją złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć ją głęboko wykałaczką. Piekarnik nagrzać do 220stopni, piec ok 25minut.
Rada!jako dodatek polecam zrobienie sosu tzatziki