Tym razem proponuję ciasto, choć wiem że po Świętach wszyscy mają dość ciast i słodkości. To ciasto jest jednak lekkie i pyszne. POLECAM!!!
Składniki:
- 230 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200g jogurtu naturalnego
- 250g dżemu (w zależności od tego jaki dżem wybierzemy taki będzie smak ciasta) Ja wybieram jagodowy. Może być brzoskwiniowy, wiśniowy itp.
Wykonanie:
W sporej misce mikserem ucieramy miękkie masło oraz cukier na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka (pojedynczo) oraz cukier waniliowy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy przekładamy 1/2 przygotowanej wcześniej masy. Na to rozsmarowujemy 150g dżemu, a następnie przykrywamy ponownie około 1/2 pozostałej masy. Na jej wierzchu rozsmarowujemy pozostały dżem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.
Składniki:
- 230 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200g jogurtu naturalnego
- 250g dżemu (w zależności od tego jaki dżem wybierzemy taki będzie smak ciasta) Ja wybieram jagodowy. Może być brzoskwiniowy, wiśniowy itp.
Wykonanie:
W sporej misce mikserem ucieramy miękkie masło oraz cukier na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy jajka (pojedynczo) oraz cukier waniliowy. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy jogurt i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy przekładamy 1/2 przygotowanej wcześniej masy. Na to rozsmarowujemy 150g dżemu, a następnie przykrywamy ponownie około 1/2 pozostałej masy. Na jej wierzchu rozsmarowujemy pozostały dżem.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.