Składniki: około 40 sztuk
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo po 1 łyżce mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki.
Smarować rozmąconym jajkiem
i układać na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia w odstępach
około 2 cm od siebie(pierniczki urosną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 tygodnie. Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie.