Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pierniczki świąteczne


Składniki:  około 40 sztuk

- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 torebki przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka


Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo po 1 łyżce mleka zagniatać ręką ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche. Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki.


Smarować rozmąconym jajkiem 

i układać na blasze wyłożonej 
papierem do pieczenia w odstępach
 około 2 cm od siebie(pierniczki urosną).

 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 - 15 minut.





Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 tygodnie. Dekorować przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie. 



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz