Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Galeretka drobiowa

Składniki:
- mięso drobiowe (ja używam to które zostaje mi z gotowania rosołu, obieram wrzucam do zamrażarki i później do galaretki rozmrażam, kroję drobniej i gotowe)
- kilka marchewek
- mała puszka groszku zielonego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny
- żelatyna
- woda
- szklanka rosołu lub bulionu drobiowego

Wykonanie:
Mięso drobiowe ugotowane kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz zielony groszek (można użyć gotowej mieszanki marchewki z groszkiem w słoiku, dostępnej w każdym sklepie spożywczym). Przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sól i pieprz do smaku.Wszystko razem mieszamy i napełniamy naczynia w których chcemy przygotować galaretki. Mogą to być tak jak u mnie pojemniki po serkach, czy jogurtach.
Oddzielnie przygotowujemy w naczyniu żelatynę. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem rosołu lub bulionu wg przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną żelatyną zalewamy przygotowane już pojemniki z mięsem i dodatkami. Wstawiamy do lodówki aż stężeją.





Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz