Ostatnio miałam mało czasu na blogowanie, ale będę starała się w nowym roku nadrobić zaległości. Obiecałam to Marzence i postaram się nie zawieść:)
Wszystkim odwiedzającym naszego bloga życzymy wspaniałych doznań kulinarnych w Nowym 2015 Roku i mamy nadzieję, że przynajmniej niektóre nasze potrawy zagoszczą na Waszych stołach:)
Zaczynam po przerwie z przepisem który jest prosty, wręcz banalny. Kurczak zawsze wychodzi, jest idealny na przyjęcie, ale także nadaje się na zwykły obiad rodzinny.
Składniki:
- kurczak w całości
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki curry lub kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i lekko opruszyć solą
Oliwę wlać do kubeczka i dodać wszystkie przyprawy i sól. Czosnek przecisnąć przez praskę, zetrzeć skórkę z cytryny i wydusić sok z cytryny.
Przygotowaną mieszkanką natrzeć całego kurczaka, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody. Dzięki wodzie kurczak nie wyschnie podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godz. Kurczaka polewać co 15 minut wytapiającym się z niego sosem, dzięki temu zyska on piękny kolor i chrupiącą skórkę.
Po wyjęciu z piekarnika jest gotowy do spożycia. Najlepiej jednak dać mu chwilkę odpocząć zanim zaczniemy go kroić.
Wszystkim odwiedzającym naszego bloga życzymy wspaniałych doznań kulinarnych w Nowym 2015 Roku i mamy nadzieję, że przynajmniej niektóre nasze potrawy zagoszczą na Waszych stołach:)
Zaczynam po przerwie z przepisem który jest prosty, wręcz banalny. Kurczak zawsze wychodzi, jest idealny na przyjęcie, ale także nadaje się na zwykły obiad rodzinny.
Składniki:
- kurczak w całości
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki curry lub kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć i lekko opruszyć solą
Oliwę wlać do kubeczka i dodać wszystkie przyprawy i sól. Czosnek przecisnąć przez praskę, zetrzeć skórkę z cytryny i wydusić sok z cytryny.
Przygotowaną mieszkanką natrzeć całego kurczaka, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody. Dzięki wodzie kurczak nie wyschnie podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godz. Kurczaka polewać co 15 minut wytapiającym się z niego sosem, dzięki temu zyska on piękny kolor i chrupiącą skórkę.
Po wyjęciu z piekarnika jest gotowy do spożycia. Najlepiej jednak dać mu chwilkę odpocząć zanim zaczniemy go kroić.