Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pierogi ruskie

Składniki na cisto:                                  
  • 3 szkl mąki                                   
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól


    Składniki na farsz:
  • 1kg ziemniaków
  • 0,5kg sera białego
  • 2-3 cebule
  • 2-3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 
2. Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Mieszamy z ziemniakami, dodajemy ser, pieprz i sól. Całość starannie mieszamy do połączenia składników. 






3. Odrywamy część ciasta i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego krążka nakładamy farsz, zaginamy je na pół i zlepiamy boki w pieróg. Odstawiamy każdorazowo na ściereczkę oprószoną mąką.Pierogi gotujemy
w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub skwarkami, odsmażane lub z kwaśną śmietaną.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz