Składniki na cisto:
- 3 szkl mąki
- 1 szkl ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- sól
- 1kg ziemniaków
- 0,5kg sera białego
- 2-3 cebule
- 2-3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Wykonanie:
1.
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Mieszamy z ziemniakami, dodajemy ser, pieprz i sól. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.
2. Przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na maśle. Mieszamy z ziemniakami, dodajemy ser, pieprz i sól. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.
3. Odrywamy część ciasta i rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego krążka nakładamy farsz, zaginamy je na pół i zlepiamy boki w pieróg. Odstawiamy każdorazowo na ściereczkę oprószoną mąką.Pierogi gotujemy
w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Podajemy z roztopionym masłem lub skwarkami, odsmażane lub z kwaśną śmietaną.