Będąc ostatnio na typowo restauracyjnym obiedzie jako dodatek do drugiego dania otrzymałam surówkę z czerwonej kapusty i marchewki z chrzanem. Przyznać muszę, że z drugą z nich jak dotąd się nie spotkałam i jak przyszło na łasucha postanowiłam odzwierciedlić jej smak w mojej kuchni już następnego dnia. Jest przepyszna, zdrowa i banalnie prosta w wykonaniu.
Składniki:
- 5 marchewek
- 1 duże winne jabłko
- 3-4 łyżki startego świeżego chrzanu (ostatecznie
możemy zastąpić go gotowym ze słoiczka) - 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- szczypta cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, jabłko i chrzan obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę, cukier, pieprz i sól. Całość mieszamy i odstawiamy przed podaniem na kilka minut do lodówki do przegryzienia składników. GOTOWE.