Składniki:
- filet z indyka (około 1kg)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- mała pokrojona w kostkę cebula
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/3 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować marynatę dodając do oliwy przyprawy wymienione w składnikach.
Wsmarować równomiernie w fileta i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stopni i piec około 40 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
- filet z indyka (około 1kg)
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- mała pokrojona w kostkę cebula
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1/3 łyżeczki soli
- sok z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki kurkumy
Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować marynatę dodając do oliwy przyprawy wymienione w składnikach.
Wsmarować równomiernie w fileta i wstawić do lodówki na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200stopni i piec około 40 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.