Składniki:
- 400g płatów śledziowych a'la matias
- 1,5 szkl mleka
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- śmietana (ok.150-200 mil,)
- łyżka majonezu
- pieprz i sól do smaku
- koperek lub szczypiorek
Wykonanie:
Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny -("zabieg ten wyciągnie" nam ze śledzików nadmiar soli). Po kilku godzinach śledzie odsączamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kosteczkę lub paski. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając śmietanę, majonez, pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy do połączenia składników. Posypujemy koperkiem i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, do przegryzienia. Podajemy jak kto lubi :) ja polecam z ciemnym pieczywem.