Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Sałatka śledziowa z jabłkiem i cebulą

Składniki:
  • 400g płatów śledziowych a'la matias
  • 1,5 szkl mleka  
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 duże słodko-kwaśne jabłko
  • śmietana (ok.150-200 mil,)
  • łyżka majonezu
  • pieprz i sól do smaku
  • koperek lub szczypiorek


Wykonanie:
Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny -("zabieg ten wyciągnie" nam ze śledzików nadmiar soli). Po kilku godzinach śledzie odsączamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kosteczkę lub paski. Cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodając śmietanę, majonez, pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy do połączenia składników. Posypujemy koperkiem i odstawiamy na jakiś czas do lodówki, do przegryzienia. Podajemy jak kto lubi :) ja polecam z ciemnym pieczywem.

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz