Poniżej przepis na wigilijny barszcz biały z grzybami. Ten barszcz pierwszy raz jadłam na Wigilii u moich teściów, a w zasadzie babci mojego męża. Jest inny i typowo rzeszowski:)
Mój mąż go uwielbia i mimo że je go u swojej mamy podczas Wigilii, zawsze muszę gotować go jeszcze po świętach:) Oczywiście przepis jest już mój własny i myślę że nie do końca babcini, ale pachnie i smakuje wybornie!
Składniki:
- 650ml zakwasu na barszcz biały
- 1 litr wody
- 2 kubki kwaśnej śmietany do zup 12%
- 80 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 1 cebula
- oliwa
- sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec
Wykonanie:
Grzyby namoczyć na 2 godziny w 1 litrze zimnej wody. W tej samej wodzie gotujemy grzyby do miękkości. Odcedzamy, zostawiamy wywar, a grzyby drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy,
podsmażamy w garnku na oliwie.
Do cebuli dodajemy posiekane grzyby
(ja nie kroję grzyby drobno, wolę jak czuć je w barszczu)smażymy kilka minut.
Zalewamy wywarem grzybowym. Dodajemy przyprawy, tzn. sól, pieprz, kilka kulek ziela angielskiego i jałowca. Doprowadzamy do wrzenia.
Do gotującej się zupy wlewamy zakwas, mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do barszczu śmietanę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Barszcz podajemy z ziemniakami lub uszkami z farszem grzybowym.