Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Makaron penne ze szpinakiem i serem pleśniowym

Składniki:
  • 400g makaronu penne
  • 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
  • 2-3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • ser pleśniowy typu blue
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz


Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.


Dorzucamy zamrożony szpinak i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi a nadmiar wody nam wyparuje. Doprawiamy do smaku. Pod koniec duszenia do naszego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. 


Czekamy, aż się rozpuści i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy do połączenia składników.


Gotowym sosem polewamy makaron. Danie podajmy na gorąco. Przed podaniem można posypać danie świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.



Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz