Składniki:
- 400g makaronu penne
- 1 opakowanie (450g) mrożonego szpinaku
- 2-3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- ser pleśniowy typu blue
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Makaron
gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w
piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez
praskę czosnek.
Dorzucamy zamrożony szpinak i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, aż całkowicie się rozmrozi a nadmiar wody nam wyparuje. Doprawiamy do smaku. Pod koniec duszenia do naszego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
Czekamy, aż się rozpuści i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy do połączenia składników.
Gotowym sosem polewamy makaron. Danie podajmy na gorąco. Przed podaniem można posypać danie świeżo zmielonym pieprzem i bazylią.