Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zdrowy deser, czyli kasza manna z musem owocowym

Składniki:
  • 1/2 litra mleka 
  • 8-10 łyżeczek kaszy  
  • owoce na mus (maliny, jeżyny, truskawki) 
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżki cukru waniliowego


Składniki na domową bitą śmietanę:
  • 300 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
  • 1 śmietan fix

 
 
 
Wykonanie:

Mleko, 2 łyżki cukru, kaszę i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Całość zagotować. Rada: kaszę dodajemy do zimnego mleka,  by nie było grudek. W trakcie gotowania pamiętajmy o jej ciągłym mieszaniu - na pewno się nie przypali :) Tak przygotowaną kaszę przelewamy do miseczek i odstawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy kasza stygnie zabieramy się za mus owocowy. Latem proponuję ten ze świeżych owoców - a teraz, gdy jest zima sięgam do mojej magicznej zamrażarki i wyjmuję mrożone maliny i jeżyny. Owoce rozmrażamy i wraz z cukrem  rozdrabniamy na mus. Zabieramy się za przygotowanie domowej bitej śmietany. 



Śmietankę kremówkę (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Dobrze ubijamy. Nasza bita śmietana powinna być gładka i puszysta. Musem owocowym polewamy kaszę, dodajemy bitą śmietanę i ozdabiamy kakao lub startą gorzką czekoladą. Smacznego :)

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz