Składniki:
Wykonanie:
- 1/2 litra mleka
- 8-10 łyżeczek kaszy
- owoce na mus (maliny, jeżyny, truskawki)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na domową bitą śmietanę:
- 300 ml śmietanki kremówki (30%)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 śmietan fix
Wykonanie:
Mleko, 2 łyżki cukru, kaszę i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Całość zagotować. Rada: kaszę dodajemy do zimnego mleka, by nie było grudek. W trakcie gotowania pamiętajmy o jej ciągłym mieszaniu - na pewno się nie przypali :) Tak przygotowaną kaszę przelewamy do miseczek i odstawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy kasza stygnie zabieramy się za mus owocowy. Latem proponuję ten ze świeżych owoców - a teraz, gdy jest zima sięgam do mojej magicznej zamrażarki i wyjmuję mrożone maliny i jeżyny. Owoce rozmrażamy i wraz z cukrem rozdrabniamy na mus. Zabieramy się za przygotowanie domowej bitej śmietany.
Śmietankę kremówkę (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Dobrze ubijamy. Nasza bita śmietana powinna być gładka i puszysta. Musem owocowym polewamy kaszę, dodajemy bitą śmietanę i ozdabiamy kakao lub startą gorzką czekoladą. Smacznego :)