Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa ziemniaczana. Znam zarówno te w wersji z boczkiem, kiełbasą, zasmażką i skwarkami, czyli typowo staropolskie przepisy a dziś zaproponuję bardziej delikatną, mniej kaloryczną ziemniaczankę, w wersji bezmięsnej.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- seler
- 2 pietruszki
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-2 l bulionu
- 4 łyżki masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 grzybki suszone (nieobowiązkowe)
- 2-3 liście laurowe
- tymianek i majeranek
- sól, pieprz ziołowy
Wykonanie:
Warzywa (marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić wg uznania: w kostkę, paski, krążki, - jak kto lubi). Przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby (lubię ich gorzkawy smak) i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.
Cebulę i czosnek obieramy, szklimy na maśle i przekładamy do naszego bulionu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kotkę ziemniaki. Całość gotujemy około 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy kawałek masła i zioła (majeranek i tymianek). Zupę podajemy posypaną natką pietruszki, z chlebem lub grzankami.