Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa ziemniaczana z majerankiem

Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu zupa ziemniaczana. Znam zarówno te w wersji z boczkiem, kiełbasą, zasmażką i skwarkami, czyli typowo staropolskie przepisy a dziś zaproponuję bardziej delikatną, mniej kaloryczną ziemniaczankę, w wersji bezmięsnej.


Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków 
  • seler
  • 2 pietruszki 
  • 2-3 marchewki 
  • 2 cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • 1-2 l bulionu 
  • 4 łyżki masła 
  • kilka ziaren ziela angielskiego  
  • 2-3 grzybki suszone (nieobowiązkowe)  
  • 2-3 liście laurowe  
  • tymianek i majeranek 
  • sól, pieprz ziołowy



Wykonanie:
Warzywa (marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić wg uznania: w kostkę, paski, krążki, - jak kto lubi). Przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby (lubię ich gorzkawy smak) i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości warzyw.


Cebulę i czosnek obieramy, szklimy na maśle i przekładamy do naszego bulionu. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone w kotkę ziemniaki. Całość gotujemy około 10-15 min aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Kiedy ziemniaki są już miękkie dodajemy kawałek masła i zioła (majeranek i tymianek). Zupę podajemy posypaną natką pietruszki, z chlebem lub grzankami.

Pokaż komentarze: lub

1 komentarze :

Unknown pisze...

Będę robić, bo jest lekka:) fajny przepis

Prześlij komentarz