KURCZAK! Bardzo powszechne danie. Robi się go na wiele sposobów. Bezapelacyjnie jednak najlepszy jest upieczony w całości. Ważne, żeby go nie przesuszyć. Seler naciowy użyty do pieczenia nada wspaniałego aromatu i smaku. Na niedzielny obiad, albo rodzinne przyjęcie IDEALNY!
Składniki:
1 kurczak (najlepszy będzie taki około 1,6kg)
1/2 cytryny
sól, pieprz i ulubione zioła
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oliwy
3 laski selera naciowego
2 cebule pokrojone na ćwiartki
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polać oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny, opruszyć słodką papryką i ulubionymi ziołami.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a dookoła niego pokrojony w paski seler naciowy i ćwiartki cebuli. Na koniec dookoła kurczaka wlać 1 szklankę wody.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min
Co 15 minut polewać całego kurczaka sosem (wodą) która jest obok. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i jeszcze bardziej aromatyczny.
Podawać można z samą surówką, albo tradycyjnie z ziemniaczkami.
Smacznego - Ula
Składniki:
1 kurczak (najlepszy będzie taki około 1,6kg)
1/2 cytryny
sól, pieprz i ulubione zioła
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oliwy
3 laski selera naciowego
2 cebule pokrojone na ćwiartki
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody
Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polać oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny, opruszyć słodką papryką i ulubionymi ziołami.
Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a dookoła niego pokrojony w paski seler naciowy i ćwiartki cebuli. Na koniec dookoła kurczaka wlać 1 szklankę wody.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min
Co 15 minut polewać całego kurczaka sosem (wodą) która jest obok. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i jeszcze bardziej aromatyczny.
Podawać można z samą surówką, albo tradycyjnie z ziemniaczkami.
Smacznego - Ula