Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pieczony cały kurczak z selerem naciowym

KURCZAK! Bardzo powszechne danie. Robi się go na wiele sposobów. Bezapelacyjnie jednak najlepszy jest upieczony w całości. Ważne, żeby go nie przesuszyć. Seler naciowy użyty do pieczenia nada wspaniałego aromatu i smaku. Na niedzielny obiad, albo rodzinne przyjęcie IDEALNY!


Składniki:
1 kurczak (najlepszy będzie taki około 1,6kg)
1/2 cytryny
sól, pieprz i ulubione zioła

1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oliwy

3 laski selera naciowego
2 cebule pokrojone na ćwiartki
2 ząbki czosnku
1 szklanka wody





Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polać oliwą zmieszaną z sokiem z cytryny, opruszyć słodką papryką i ulubionymi ziołami.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a dookoła niego pokrojony w paski seler naciowy i ćwiartki cebuli. Na koniec dookoła kurczaka wlać 1 szklankę wody.




Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 90 min
Co 15 minut polewać całego kurczaka sosem (wodą) która jest obok. Dzięki temu kurczak będzie soczysty i jeszcze bardziej aromatyczny.

Podawać można z samą surówką, albo tradycyjnie z ziemniaczkami.

Smacznego - Ula

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz