Składniki:
- 1 kg fileta z mintaja, dorsza, morszczuka
- szklanka kaszy typu pęczak
- 2 cebule
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- korzeń selera
- bazylia i oregano
- słoiczek przecieru pomidorowego
- ziele angielskie i liście laurowe
- kurkuma
- czosnek granulowany
- 2 szklanki wody
- biała część pora
- sól i pieprz
- czerwona słodka papryka
- olej do smażenia lub masło klarowane
- mąka
- bułka tarta
- 2 jajka
Wykonanie:
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć pieprzem i solą. Przed smażeniem panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Cebulę i pora obrać, poszatkować i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy warzywa będą już miękkie całość podlać wodą, dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy: pieprz, sól, paprykę, zioła, liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut. W razie konieczności doprawić do smaku
W między czasie ugotować kaszę wg instrukcji z opakowania dodając do wody kurkumę, sól i odrobinę czosnku granulowanego.Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie.
Smacznego - Marzena