Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Ryba po grecku z pęczakiem na ostro

Składniki:
  • 1 kg fileta z mintaja, dorsza, morszczuka 
  • szklanka kaszy typu pęczak 
  • 2 cebule  
  • 4 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • korzeń selera 
  • bazylia i oregano 
  • słoiczek przecieru pomidorowego 
  • ziele angielskie i liście laurowe 
  • kurkuma 
  • czosnek granulowany  
  • 2 szklanki wody 
  • biała część pora 
  • sól i pieprz 
  • czerwona słodka papryka 
  • olej do smażenia lub masło klarowane  
  • mąka 
  • bułka tarta 
  • 2 jajka




Wykonanie:
Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na mniejsze kawałki i natrzeć pieprzem i solą. Przed smażeniem panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Cebulę i pora obrać, poszatkować i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy warzywa będą już miękkie całość podlać wodą, dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy: pieprz, sól, paprykę, zioła, liście laurowe i ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut. W razie konieczności doprawić do smaku
W między czasie ugotować kaszę wg instrukcji z opakowania dodając do wody kurkumę, sól i odrobinę czosnku granulowanego.Gorące warzywa położyć na usmażonej rybie.


Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz