Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Zupa a'la kartoflanka, zupa "coś z niczego"

Składniki: 
  • 2-3 litry wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego 
  • 5 szt ziemniaków 
  • 2-3 marchewki 
  • 2 pietruszki  
  • 1/2 korzenia selera 
  • kilka grzybków suszonych 
  • 2-3 ząbki czosnku  
  • mały por 
  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła  
  • garść makaronu muszelki, kokardki, gwiazdki
  • liście laurowe i ziele angielskie  
  • lubczyk 
  • majeranek 
  • pieprz ziołowy 
  • sól.




Wykonanie:
Do wywaru (np. niedzielnego rosołu) dodać pokrojone w talarki, paski lub starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać licie laurowe, ziele angielskie, lubczyk i grzyby. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu. Czosnek obrać, rozbić ręką i dodać do zupy. Cebulę i pora podsmażyć na maśle do zrumienienia i również przelać do wywaru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy wraz z makaronem, gdy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę śmietany do zabielania (nieobowiązkowe).



Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz