Składniki:
- 2-3 litry wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego
- 5 szt ziemniaków
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- kilka grzybków suszonych
- 2-3 ząbki czosnku
- mały por
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- garść makaronu muszelki, kokardki, gwiazdki
- liście laurowe i ziele angielskie
- lubczyk
- majeranek
- pieprz ziołowy
- sól.
Wykonanie:
Do wywaru (np. niedzielnego rosołu) dodać pokrojone w talarki, paski lub starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera. Dodać licie laurowe, ziele angielskie, lubczyk i grzyby. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu. Czosnek obrać, rozbić ręką i dodać do zupy. Cebulę i pora podsmażyć na maśle do zrumienienia i również przelać do wywaru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy wraz z makaronem, gdy pozostałe warzywa będą już prawie miękkie. Doprawić pieprzem, solą i majerankiem. Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę śmietany do zabielania (nieobowiązkowe).
Smacznego - Marzena