Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Tortilla z warzywami i tuńczykiem

Czasami, tak jak dziś, gdy za oknem pada deszcz miewam ochotę na dania fastfoodowe i nie tylko :) Po prostu coś by zjadł, nie do końca wiedząc co!!! A skoro w sklepach i na straganach mamy już do wyboru mnóstwo różnych warzyw to stąd mój dzisiejszy pomysł na domową tortillę z warzywami i tuńczykiem. Pomysłów na tortillę jest za pewno tyle, ilu jest przygotowujących :) Tortilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Szybka, efektowna i znakomicie smakuje. Kukurydziane placki tortilli możemy wykonać sami w domu lub pójść na łatwiznę, tak jak ja dziś i kupić gotowe poświęcając swój czas jedynie na przygotowanie pysznego farszu.

Składniki:
  • 4 placki typu tortilla 
  • sałata lodowa lub mix sałat 
  • 2 pomidory 
  • 2 zielone młode ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 
  • puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • kilka szt rzodkiewek  
  • 2 cebule czerwone 
  • 1/2 czerwonej papryki 
  • 3-4 łyżki kukurydzy  
  • 3-4 łyżki fasoli czerwonej 
  • zielona cebulka lub szczypiorek



Składniki na sos czosnkowy:
  • 3-4 większe ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • 2-3 duże łyżki majonezu
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz



Wykonanie:

Tuńczyka odsączamy z zalewy i mieszamy z kukurydzą, fasolą oraz czerwoną papryką pokrojoną w drobną kosteczkę. Sałaty myjemy i osuszamy. Cebulę czerwoną kroimy w półplasterki,, ogórka i rzodkiewki w krążki a pomidora w ósemki. Przygotowujemy sos wg. przepisu na sos czosnkowo-ziołowy. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (placki mają się zagrzać i zmięknąć a nie wysuszyć). Na talerzu, blacie lub desce do krojenia rozkładany jeden placek. Środek placka smarujemy sosem czosnkowo-ziołowym a następnie dodajemy garść sałaty, warzywa i tuńczyka z fasolą i kukurydzą. Jeśli lubimy ostre smaki całość ponownie polewamy sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp dla złamania ostrości i zawijamy (najpierw zawijamy około 3-4 cm od dołu a kolejno boki do siebie) w rulon. 




Całość, by tortilla się nie rozpadała związujemy szczypiorkiem lub zielona cebulką. Podawać na ciepło (podgrzewając przez minutę na patelni) lub zimno (schłodzone przez kilka minut w lodówce).





Smacznego - Marzena

Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz