Czasami, tak jak dziś, gdy za oknem pada deszcz miewam ochotę na dania fastfoodowe i nie tylko :) Po prostu coś by zjadł, nie do końca wiedząc co!!! A skoro w sklepach i na straganach mamy już do wyboru mnóstwo różnych warzyw to stąd mój dzisiejszy pomysł na domową tortillę z warzywami i tuńczykiem. Pomysłów na tortillę jest za pewno tyle, ilu jest przygotowujących :) Tortilla to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Szybka, efektowna i znakomicie smakuje. Kukurydziane placki tortilli możemy wykonać sami w domu lub pójść na łatwiznę, tak jak ja dziś i kupić gotowe poświęcając swój czas jedynie na przygotowanie pysznego farszu.
Składniki:
- 4 placki typu tortilla
- sałata lodowa lub mix sałat
- 2 pomidory
- 2 zielone młode ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- kilka szt rzodkiewek
- 2 cebule czerwone
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 łyżki kukurydzy
- 3-4 łyżki fasoli czerwonej
- zielona cebulka lub szczypiorek
Składniki na sos czosnkowy:
- 3-4 większe ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- 2-3 duże łyżki majonezu
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Całość, by tortilla się nie rozpadała związujemy szczypiorkiem lub zielona cebulką. Podawać na ciepło (podgrzewając przez minutę na patelni) lub zimno (schłodzone przez kilka minut w lodówce).
Smacznego - Marzena