Dzisiaj propozycje oczywiście na Wielkanoc, która już za kilka godzin. Tym razem ciasteczka, które ucieszą każde podniebienie przy wielkanocnym stole.
Składniki na około 25
sztuk:
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150g miękkiego masła
- cukier waniliowy
- 70g cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka z jednej otartej
cytryny
- dżem lub marmolada
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem i
solą na stolnicy. Dodajemy żółtka, masło, ekstrakt z wanilii
oraz skórkę cytrynową. Zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy 1
godzinę w lodówce, następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5cm.
Z ciasta wycinamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Używając małej foremki do wycinania (u mnie
w kształcie jajka) wycinamy w środku połowy ciasteczek
oczka. Ciasteczka pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do
180 stopni. Studzimy. Na pełne ciasteczka nakładamy po łyżeczce
marmolady lub dżemu i sklejamy z ciasteczkami z dziurką. Na koniec
oprószamy ciastka cukrem pudrem.
Smacznego - Ula