Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 1 masło lub margaryna
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 5 żółtek
- 1 całe jajo
Dodatkowo potrzebne nam będą:- słoik dżemu porzeczkowego lub powidła śliwkowego
- orzechy włoskie
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę, masło, żółtka i jedno całe jajo. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (w proporcji 3/4 i 1/4 ), owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na min pół godziny.W między czasie białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, bardzo ostrożnie i małymi partiami dodawać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować, nakłuć widelcem i posmarować połową dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej posypać posiekanymi orzechami i piec w piekarniku przez około 30-45 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Masa kremowa:
- 2 szklanki mleka (500 ml)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru migdałowego
- 200 g masła
- kilka kropel aromatu migdałowego lub odrobina amaretto
Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.Upieczone i ostudzone placki przełożyć masą kremową. Ozdobić płatkami migdałów i schłodzić przed podaniem przez minimum 3 godziny w lodówce.
Smacznego Marzena