Printfriendly

.

Ula i Marzena. Obsługiwane przez usługę Blogger.

Witamy! Zapraszamy w nasze skromne progi i życzymy smacznego oglądania. Ula i Marzena

Pani Walewska - PYCHOTKA


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 masło lub margaryna 
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego  
  • 5 żółtek
  • 1 całe jajo




    Dodatkowo potrzebne nam będą:
    • słoik dżemu porzeczkowego lub powidła śliwkowego
    • orzechy włoskie
    Składniki na bezę:
    • 5 białek
    • 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


    Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, śmietanę, masło, żółtka i jedno całe jajo. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części (w proporcji 3/4 i 1/4 ), owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na min pół godziny. 
    W między czasie białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, bardzo ostrożnie i małymi partiami dodawać cukier. Dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
    Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować, nakłuć widelcem i posmarować połową dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej posypać posiekanymi orzechami i piec w piekarniku przez około 30-45 min. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.


    Masa kremowa:
    • 2 szklanki mleka (500 ml)
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 16 g cukru migdałowego
    • 200 g masła
    • kilka kropel aromatu migdałowego lub odrobina amaretto

    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.
    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.Upieczone i ostudzone placki przełożyć masą kremową. Ozdobić płatkami migdałów i schłodzić przed podaniem przez minimum 3 godziny w lodówce.


    Smacznego Marzena




Pokaż komentarze: lub

0 komentarze :

Prześlij komentarz